Onze blog

Ik heb een nieuwe prothese, wat nu? - gepubliceerd op08-05-2017

Ik heb een nieuwe prothese, wat nu?

Neem de tijd om te wennen aan je prothese. Die kan in het begin een beetje onwennig zitten en soms pijn veroorzaken. De pijn van een drukplaats gaat niet vanzelf over. Je tandarts zal de prothese bijslijpen tot er geen klachten meer zijn. Probeer dit niet zelf te doen. Er zijn geen kosten verbonden aan die controle-afspraken.

In het begin maak je mogelijks meer speeksel. Dat is normaal en van voorbijgaande aard.

Neem in het begin rustig de tijd om te eten. Neem kleine porties en begin met zachte dingen. Je zal niet onmiddellijk in een appel kunen bijten! Je kunt ook niet verwachten dat je hetzelfde kauwcomfort zal hebben als vroeger met je eigen tanden. Ook dat went na een tijd.

Praten kan in het begin ook iets moeilijker zijn. Ook dat heeft wat tijd nodig, na een tijdje hoor of merk je dat niet meer.

Doe je prothese ‘s nachts uit. Anders is de kans groot dat je een schimmelinfectie krijgt onder je prothese (ook al voel je dat niet).

Poets elke dag je prothese. Er bestaan speciale protheseborstels. Gebruik geen tandpasta: de schurende werking kan microfijne krasjes maken waar bacteriën zich kunnen in nestelen. Gebruik gewone (vloeibare) handzeep of speciale gel of mousse voor je kunstgebit.
Tabletjes die oplossen in water mag je gebruiken maar ze reinigen onvoldoende.
Indien er een beetje aanslag (tandsteen) op je prothese zit: leg je prothese 1 nacht in een glas met de helft water, de helft azijn.

Door omstandigheden kan het zijn dat je prothese na een tijd niet meer perfect past. Dat kan verschillende oorzaken hebben: botverlies (een normaal proces, gaat geleidelijk..., vaker en sneller bij vrouwen boven de 50 jaar), vermageren, …
Daarom is het toch nodig af en toe op controle te komen, omdat je dat zelf niet altijd merkt.
Een aanpassing van je prothese kan noodzakelijk zijn en ervoor zorgen dat die beter zit of minder snel breekt. Om optimaal verzekerd te blijven, moeten ook patiënten die een (volledige) prothese dragen jaarlijks op controle komen.

Heb je last, klachten, vragen of twijfels: maak een afspraak, we helpen je graag verder.