Onze blog

Hoe bereik je de parking van de praktijk?

Let op: ingang van de parking is op de Citadellaan, volg dus NIET je GPS tot op de Leuvensesteenweg. 

Tandverzorging

Onze belangrijkste aanbevelingen zijn: poets eerst tussen de tanden (stoker of fijn borsteltje), poets met een elektrische tandenborstel, doe het elke dag voor je gaat slapen (enkel 's morgens is onvoldoende).

Mijn tanden zijn gevoelig

Er zijn verschillende oorzaken voor gevoeligheid. Contacteer je tandarts, die zal nakijken wat de oorzaak is van de gevoeligheid. Er kan cariës (een gaatje) zijn, een barst in een tand, een vulling die niet meer goed afsluit ....

Mijn adem ruikt, wat kan ik hier aan doen?

Bijna altijd ligt het probleem in de mond zelf. In een gezonde mond zal de adem geen speciale geur hebben, behalve eventueel ’s morgens. Het zijn bacteriën die de geur produceren. Die zitten meestal achteraan in de mond, op de tong en tussen de tanden.

Mijn tandvlees bloedt

Je tandvlees is ontstoken. Het doet (meestal) geen pijn, is een beetje opgezwollen (bijna niet op te merken) en bloedt gemakkelijk als je er tegen poetst. De oorzaak is: tandplaque en tandsteen, kort samengevat: bacteriën.

Ik ben op mijn tanden gevallen

Maak een afspraak met je tandarts. Als er een tand los staat of verplaatst is, bel dan onmiddellijk naar je tandarts voor een afspraak, de tanden moeten mogelijks gespalkt worden en best zo snel mogelijk.

Ik heb een tand laten trekken

Vermijd de eerste dag: roken, alcohol, hete drank/voeding, zware fysieke inspanning. De dag zelf de mond niet spoelen. Poetsen moet wel gebeuren, eventueel zonder tandpasta of je spuwt de tandpasta gewoon uit.

Ik heb een nieuwe prothese, wat nu?

Neem de tijd om te wennen aan je prothese. Die kan in het begin een beetje onwennig zitten en soms pijn veroorzaken. De pijn van een drukplaats gaat niet vanzelf over. Je tandarts zal de prothese bijslijpen tot er geen klachten meer zijn.

Ik heb nog last na een tandheelkundige behandeling

Nalast bij tandheelkundige behandelingen komt vaak voor en is bijna altijd tijdelijk. Indien nodig kun je een pijnstiller innemen. Als de pijn hevig of storend is, of blijft duren: neem contact op met je tandarts.

Ik heb tandpijn

Maak zo snel mogelijk een afspraak met je tandarts. Ondertussen kan je een pijnstiller innemen. Paracetamol (dafalgan, perdolan,..) is verkrijgbaar bij je apotheek zonder voorschrift.

Voedingsadvies

Wat je eet en hoe vaak je eet, is van groot belang voor de gezondheid van je gebit. Hoe vaak je eet: Beperk het aantal tussendoortjes! Probeer het aantal ‘eetmomenten’ per dag te beperken tot 5 keer.

Mondhygiëne advies

Poets 2 keer per dag uw tanden, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. De avondpoetsbeurt is de allerbelangrijkste (enkel ‘s morgens poetsen is onvoldoende). Indien je ook ‘s morgens poetst: doe het dan vóór het ontbijt.