Wijsheidstand

Wijsheidstanden kunnen vaak best getrokken worden, ook al geven ze (nog) geen klachten. Ze hebben doorgaans weinig functie en de locatie maakt dat ze moeilijk reinigbaar zijn. Het kan als gevolg hebben dat de intactheid van de buurtand in het gedrang komt.

Meestal kunnen we de wijsheidstand(en) zelf trekken in de praktijk. Het kan ook gebeuren dat we je doorverwijzen naar een stomatoloog  (AZ Diest) als het om (deels) ingesloten wijsheidstanden gaat of indien de tand diep afbreekt tijdens de extractie.

Tip: laat je niet meeslepen door sommige verhalen van vrienden, kennissen, … . In de meeste gevallen verloopt de behandeling vlot en kun je de napijn verlichten met pijnstillers. Ben je toch ongerust, neem dan terug contact op met de behandelend stomatoloog of tandarts.

Medicatie

Laat op voorhand weten of je medicatie neemt zoals bvb. bloedverdunners, bisfosfonaten (tegen osteoporose, borstkanker, ...), …

Nazorg

Vaak wordt gevraagd ‘gaat dat pijn doen?’ of ‘hoe lang gaat dat pijn doen?’

Dat is moeilijk te voorspellen. Sommigen voelen geen pijn, de meesten een paar  dagen (te drukken met pijnstillers), enkelen een paar weken. Belangrijk is goede pijnstilling en vooral: een goede mondhygiëne (poetsen!). Roken en een gebrekkige mondhygiëne zijn de voornaamste oorzaken van napijn.


Ik heb een tand laten trekken, wat nu?
Ik heb tandpijn!
Waarom moet ik mijn wijsheidstand laten verwijderen?